προηγούμενα χρόνια

2021

17-26 Σεπτεμβρίου 2021.

Για 8η συνεχόμενη χρονιά, ο Μύλος Παραστατικών Τεχνών (ΜΠαρΤ) αποτέλεσε γιορτή για τη Λάρισα, τον πολιτισμό και τις τέχνες. Γιορτή όμως και για τη Θεσσαλία, καθώς τρία Θεσσαλικά φεστιβάλ (Φεστιβάλ Βόλου, Φεστιβάλ Κωμωδίας Τρικάλων, και ΜΠαρΤ) δικτυώθηκαν και συνεργάστηκαν με κοινή θεματική τη ΜΕΤΑΒΑΣΗ, κοινό προγραμματισμό και κοινό στόχο: τη δυναμική αναζήτηση απαντήσεων στις προκλήσεις και τα αδιέξοδα που έχει προκαλέσει η πανδημία COVID-19 τόσο στις σύγχρονες κοινωνίες όσο και στο χώρο της τέχνης.

2020 – ΕΠ7Α

24-27 Σεπτεμβρίου 2020 Από τις 24 έως τις 27 Σεπτεμβρίου 2020, το φεστιβάλ Μύλος Παραστατικών Τεχνών πραγματοποιήθηκε στη Λάρισα, για έβδομη συνεχή χρονιά. Σε συνδιοργάνωση της Αντιδημαρχίας Πολιτισμού και Επιστημών του Δήμου Λαρισαίων και του ΣΜουΘ, η 7η έκδοση ήταν εξ ολοκλήρου επικεντρωμένη στην Προσβασιμότητα και την Συμπερίληψη, ενώ υποστηρίχθηκε για πρώτη φορά από το Ελληνικό Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού.

2019

20-29 Σεπτεμβρίου 2019 Η Αντιδημαρχία Πολιτισμού και Επιστημών του Δήμου Λαρισαίων σε συνεργασία με το ΣΜουΘ διοργάνωσαν για 6η συνεχή χρονιά το φεστιβάλ “Μύλος Παραστατικών Τεχνών”, με τη συμμετοχή δεκάδων ομάδων των παραστατικών τεχνών, από την Ελλάδα και το εξωτερικό. Το φεστιβάλ του 2019 πραγματοποιήθηκε από τις 20 έως τις 29 Σεπτεμβρίου, παρουσιάζοντας 10 παραστάσεις, δύο φωτογραφικές εγκαταστάσεις-παραστάσεις και μία έκθεση κόμικς. Επιπλέον, υλοποιήθηκαν τέσσερις εκπαιδευτικές εκδηλώσεις (θέατρο, σύγχρονος χορός, εναέριος χορός, κατασκευή κουκλοθέατρου) ανοιχτές στους καλλιτέχνες της ευρύτερης περιοχής. Η 6η έκδοση του φεστιβάλ αφιέρωσε 3 ημέρες (22, 23 και 24 Σεπτεμβρίου) στην συμπερίληψη και την προσβασιμότητα στις τέχνες, παρουσιάζοντας δύο άμεσα προσβάσιμες παραστάσεις υψηλού επιπέδου, στις οποίες συμμετέχουν καλλιτέχνες με και χωρίς αναπηρία.

2018

13-30 Σεπτεμβρίου 2018 Η 5η έκδοση του φεστιβάλ ξεκίνησε στις 13 Σεπτεμβρίου με μια τετραήμερη Συνάντηση Θιάσων Μουσικού Θεάτρου της Περιφέρειας, που συνδιοργανώθηκε με την Εθνική Λυρική Σκηνή, με την υποστήριξη του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος και τη συμμετοχή τεσσάρων μουσικοθεατρικών ομάδων από τη Θεσσαλονίκη, την Κρήτη, την Άμφισσα και τη Λάρισα. Ο 5ος Μύλος Παραστατικών Τεχνών ολοκληρώθηκε επίσημα στις 30 Σεπτεμβρίου και παρουσίασε 20 παραστάσεις και υλοποίησε τουλάχιστον 10 εκπαιδευτικές εκδηλώσεις – ανοιχτές για τους καλλιτέχνες της ευρύτερης περιοχής. 2 μέρες του φεστιβάλ (27 και 28 Σεπτεμβρίου) ήταν αφιερωμένες στις παραστατικές τέχνες και την αναπηρία, με δύο προσβάσιμες παραστάσεις υψηλού επιπέδου που αφορούσαν καλλιτέχνες με και χωρίς αναπηρία και εργαστήρια από καλλιτέχνες με ή χωρίς αναπηρίες από την Ελλάδα και το εξωτερικό.

2017

30 Σεπτεμβρίου – 08 Οκτωβρίου 2017 Στη διάρκεια των 9 ημερών του 4ου Μύλου Παραστατικών Τεχνών, εκπροσωπήθηκε και παρουσιάστηκε μια πληθώρα μορφών και τάσεων των σύγχρονων παραστατικών τεχνών, από καλλιτέχνες και ομάδες από όλη την Ελλάδα και από τα τοπικά σύνολα που εργάζονταν στο Μύλο Παππά. Σχεδόν όλες οι παραστατικές και εικαστικής τέχνης ήταν παρούσες, όπως θέατρο, μουσικό θέατρο, χορός, χοροθέατρο, κουκλοθέατρο, τέχνες του δρόμου, μουσική, φωτογραφία, ζωντανός κινηματογράφος και κατασκευή κούκλας, μέσα από παραστάσεις, εκθέσεις, εγκαταστάσεις, διαδραστικές δραστηριότητες και δημιουργικά εργαστήρια.

2016

16-24 Σεπτεμβρίου 2016 Ο 3ος Μύλος Παραστατικών Τεχνών ήταν ένα 9ήμερο φεστιβάλ για την προώθηση της σύγχρονης δημιουργίας στις τέχνες του θεάματος με τη συμμετοχή καλλιτεχνών και ομάδων από όλη την Ελλάδα καθώς και τοπικά σύνολα που στεγάζονται στο Μύλο Παππά. Σχεδόν όλες οι παραστατικές και εικαστικές τέχνες εκπροσωπήθηκαν όπως θέατρο, μουσικό θέατρο, χορός, χοροθέατρο, κουκλοθέατρο, stand-up comedy, street art, μουσική, φωτογραφία και ζωγραφική, μέσα από συναυλίες, παραστάσεις, εκθέσεις, εγκαταστάσεις, διαδραστικές δραστηριότητες και δημιουργικά εργαστήρια.

2015

24-27 Σεπτεμβρίου 2015 Μόλις ένα χρόνο μετά την πρώτη διοργάνωση του φεστιβάλ Μύλος Παραστατικών Τεχνών, ο Μύλος Παππά είχε ήδη μεταμορφωθεί σε κοιτίδα πολιτισμού. Η 2η διοργάνωση πέτυχε μια γόνιμη συγκέντρωση τόσο των εγχώριων όσο και των ευρωπαϊκών δημιουργικών δυνάμεων, αναδεικνύοντας την πολιτιστική δυναμική της πόλης και γιορτάζοντας την Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Πολυγλωσσίας με την υποστήριξη της Περιφέρειας Θεσσαλίας, του προγράμματος Europe Direct και του Γαλλικού Ινστιτούτου Λάρισας, υπό τον καλλιτεχνικό συντονισμό του ΣΜουΘ και με την υποστήριξη της Υποψηφιότητας Γραφείου “Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης Λάρισας 2021”.

2014

19-21 Σεπτεμβρίου 2014 Τρεις μέρες γεμάτες μουσική, χορό, θέατρο, εικαστικές τέχνες, τέχνες δρόμου και νεανική έκφραση, προσφέρθηκαν στους επισκέπτες του ανακαινισμένου Μύλου  Παππά στη Λάρισα, από την Παρασκευή 19 Σεπτεμβρίου έως την Κυριακή 21 Σεπτεμβρίου. Ο πρώτος Μύλος Παραστατικών Τεχνών υπήρξε μια πρωτοβουλία και διοργάνωση του ΣΜουΘ, υπό την αιγίδα της Αντιδηημαρχίας Πολιτισμού και Επιστημών του Δήμου Λαρισαίων, ως πιλοτικό φεστιβάλ, προκειμένου να αναδειχθεί η δυνατότητα του Μύλου Παππά να γίνει κέντρο ανάπτυξης πολιτισμού, παραστατικών τεχνών και νεανικής έκφρασης και δημιουργίας.