προηγούμενα χρόνια

2022 – ΣΥΝΘΕΣΗ

15-25 Σεπτεμβρίου 2022

Από τις 15 έως τις 25 Σεπτεμβρίου 2022, η 9η έκδοση του φεστιβάλ Μύλος Παραστατικών Τεχνών (ΜΠαρΤ), φιλοξένησε 23 εκδηλώσεις με τη συμμετοχή περισσότερων από 100 καλλιτεχνών από την Ελλάδα και το εξωτερικό.

Ο ΜΠαρΤ 9, συνδιοργανώθηκε από την Αντιδημαρχία Πολιτισμού και Επιστημών Λάρισας και το Συνεργείο Μουσικού Θεάτρου, με την υποστήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού και τη συνεργασία της Περιφέρειας Θεσσαλίας, της Εφορείας Αρχαιοτήτων Λάρισας και της Στέγης του Ιδρύματος Ωνάση.

2021 – ΜΕΤΑΒΑΣΗ

17-26 Σεπτεμβρίου 2021.

Για 8η συνεχόμενη χρονιά, ο Μύλος Παραστατικών Τεχνών (ΜΠαρΤ) αποτέλεσε γιορτή για τη Λάρισα, τον πολιτισμό και τις τέχνες. Γιορτή όμως και για τη Θεσσαλία, καθώς τρία Θεσσαλικά φεστιβάλ (Φεστιβάλ Βόλου, Φεστιβάλ Κωμωδίας Τρικάλων, και ΜΠαρΤ) δικτυώθηκαν και συνεργάστηκαν με κοινή θεματική τη ΜΕΤΑΒΑΣΗ, κοινό προγραμματισμό και κοινό στόχο: τη δυναμική αναζήτηση απαντήσεων στις προκλήσεις και τα αδιέξοδα που έχει προκαλέσει η πανδημία COVID-19 τόσο στις σύγχρονες κοινωνίες όσο και στο χώρο της τέχνης.

2020 – Ep7A

24-27 September 2020

From 24 to 27 September 2020, the Mill of Performing Arts festival took place in Larissa, for the seventh consecutive year. Co-organised by the City of Larissa department of Culture and Sciences and by SMouTh, the 7th edition focused entirely on Accessibility and Inclusion and was supported for the first time by the Greek Ministry of Culture and Sports.

The subtitle EPTA (7), has a dual meaning, declaring on the one hand the seventh year of its realisation and on the other being an acronym in Greek for “Redefining Performing Arts and Disability”, a phrase which is both the theme and the vision of the festival.

2019

20-29 Σεπτεμβρίου 2019

Η Αντιδημαρχία Πολιτισμού και Επιστημών του Δήμου Λαρισαίων σε συνεργασία με το ΣΜουΘ διοργάνωσαν για 6η συνεχή χρονιά το φεστιβάλ “Μύλος Παραστατικών Τεχνών”, με τη συμμετοχή δεκάδων ομάδων των παραστατικών τεχνών, από την Ελλάδα και το εξωτερικό.

Το φεστιβάλ του 2019 πραγματοποιήθηκε από τις 20 έως τις 29 Σεπτεμβρίου, παρουσιάζοντας 10 παραστάσεις, δύο φωτογραφικές εγκαταστάσεις-παραστάσεις και μία έκθεση κόμικς. Επιπλέον, υλοποιήθηκαν τέσσερις εκπαιδευτικές εκδηλώσεις (θέατρο, σύγχρονος χορός, εναέριος χορός, κατασκευή κουκλοθέατρου) ανοιχτές στους καλλιτέχνες της ευρύτερης περιοχής.

Η 6η έκδοση του φεστιβάλ αφιέρωσε 3 ημέρες (22, 23 και 24 Σεπτεμβρίου) στην συμπερίληψη και την προσβασιμότητα στις τέχνες, παρουσιάζοντας δύο άμεσα προσβάσιμες παραστάσεις υψηλού επιπέδου, στις οποίες συμμετέχουν καλλιτέχνες με και χωρίς αναπηρία.

2018

13-30 Σεπτεμβρίου 2018

Η 5η έκδοση του φεστιβάλ ξεκίνησε στις 13 Σεπτεμβρίου με μια τετραήμερη Συνάντηση Θιάσων Μουσικού Θεάτρου της Περιφέρειας, που συνδιοργανώθηκε με την Εθνική Λυρική Σκηνή, με την υποστήριξη του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος και τη συμμετοχή τεσσάρων μουσικοθεατρικών ομάδων από τη Θεσσαλονίκη, την Κρήτη, την Άμφισσα και τη Λάρισα.

Ο 5ος Μύλος Παραστατικών Τεχνών ολοκληρώθηκε επίσημα στις 30 Σεπτεμβρίου και παρουσίασε 20 παραστάσεις και υλοποίησε τουλάχιστον 10 εκπαιδευτικές εκδηλώσεις – ανοιχτές για τους καλλιτέχνες της ευρύτερης περιοχής.

2 μέρες του φεστιβάλ (27 και 28 Σεπτεμβρίου) ήταν αφιερωμένες στις παραστατικές τέχνες και την αναπηρία, με δύο προσβάσιμες παραστάσεις υψηλού επιπέδου που αφορούσαν καλλιτέχνες με και χωρίς αναπηρία και εργαστήρια από καλλιτέχνες με ή χωρίς αναπηρίες από την Ελλάδα και το εξωτερικό.

2017

30 Σεπτεμβρίου – 08 Οκτωβρίου 2017

Στη διάρκεια των 9 ημερών του 4ου Μύλου Παραστατικών Τεχνών, εκπροσωπήθηκε και παρουσιάστηκε μια πληθώρα μορφών και τάσεων των σύγχρονων παραστατικών τεχνών, από καλλιτέχνες και ομάδες από όλη την Ελλάδα και από τα τοπικά σύνολα που εργάζονταν στο Μύλο Παππά.

Σχεδόν όλες οι παραστατικές και εικαστικής τέχνης ήταν παρούσες, όπως θέατρο, μουσικό θέατρο, χορός, χοροθέατρο, κουκλοθέατρο, τέχνες του δρόμου, μουσική, φωτογραφία, ζωντανός κινηματογράφος και κατασκευή κούκλας, μέσα από παραστάσεις, εκθέσεις, εγκαταστάσεις, διαδραστικές δραστηριότητες και δημιουργικά εργαστήρια.

2016

16-24 Σεπτεμβρίου 2016

Ο 3ος Μύλος Παραστατικών Τεχνών ήταν ένα 9ήμερο φεστιβάλ για την προώθηση της σύγχρονης δημιουργίας στις τέχνες του θεάματος με τη συμμετοχή καλλιτεχνών και ομάδων από όλη την Ελλάδα καθώς και τοπικά σύνολα που στεγάζονται στο Μύλο Παππά.

Σχεδόν όλες οι παραστατικές και εικαστικές τέχνες εκπροσωπήθηκαν όπως θέατρο, μουσικό θέατρο, χορός, χοροθέατρο, κουκλοθέατρο, stand-up comedy, street art, μουσική, φωτογραφία και ζωγραφική, μέσα από συναυλίες, παραστάσεις, εκθέσεις, εγκαταστάσεις, διαδραστικές δραστηριότητες και δημιουργικά εργαστήρια.

2015

24-27 Σεπτεμβρίου 2015

Μόλις ένα χρόνο μετά την πρώτη διοργάνωση του φεστιβάλ Μύλος Παραστατικών Τεχνών, ο Μύλος Παππά είχε ήδη μεταμορφωθεί σε κοιτίδα πολιτισμού. Η 2η διοργάνωση πέτυχε μια γόνιμη συγκέντρωση τόσο των εγχώριων όσο και των ευρωπαϊκών δημιουργικών δυνάμεων, αναδεικνύοντας την πολιτιστική δυναμική της πόλης και γιορτάζοντας την Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Πολυγλωσσίας με την υποστήριξη της Περιφέρειας Θεσσαλίας, του προγράμματος Europe Direct και του Γαλλικού Ινστιτούτου Λάρισας, υπό τον καλλιτεχνικό συντονισμό του ΣΜουΘ και με την υποστήριξη της Υποψηφιότητας Γραφείου “Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης Λάρισας 2021”.

2014

19-21 Σεπτεμβρίου 2014

Τρεις μέρες γεμάτες μουσική, χορό, θέατρο, εικαστικές τέχνες, τέχνες δρόμου και νεανική έκφραση, προσφέρθηκαν στους επισκέπτες του ανακαινισμένου Μύλου  Παππά στη Λάρισα, από την Παρασκευή 19 Σεπτεμβρίου έως την Κυριακή 21 Σεπτεμβρίου.

Ο πρώτος Μύλος Παραστατικών Τεχνών υπήρξε μια πρωτοβουλία και διοργάνωση του ΣΜουΘ, υπό την αιγίδα της Αντιδηημαρχίας Πολιτισμού και Επιστημών του Δήμου Λαρισαίων, ως πιλοτικό φεστιβάλ, προκειμένου να αναδειχθεί η δυνατότητα του Μύλου Παππά να γίνει κέντρο ανάπτυξης πολιτισμού, παραστατικών τεχνών και νεανικής έκφρασης και δημιουργίας.