Ο Πολιτισμός (της Θεσσαλίας) σε ΜΕΤΑΒΑΣΗ

Ο Πολιτισμός (της Θεσσαλίας) σε ΜΕΤΑΒΑΣΗ

Κάθε κρίση είναι ένα μεταβατικό στάδιο. Το στάδιο από το αδιέξοδο στην εναλλακτική και τελικά στην θριαμβευτική διέξοδο. Σε μια συγκυρία στάσης-μετάβασης, όπου η τέχνη αναζητά καινούριες καλλιτεχνικές φόρμες και γλώσσες και ο σύγχρονος πολιτισμός, νέες ισορροπίες, τρεις θεσμοί ανάπτυξης πολιτισμού σε Λάρισα, Βόλο και Τρίκαλα, ενώνουν τις δυνάμεις τους και συντονίζουν τις δράσεις τους, επιχειρώντας μια δυναμική αναζήτηση απαντήσεων στις προκλήσεις και τα αδιέξοδα που έχει προκαλέσει η πανδημία COVID-19 τόσο στις σύγχρονες κοινωνίες όσο και στο χώρο της τέχνης.

Με κεντρικό θεματικό άξονα την ΜΕΤΑΒΑΣΗ, το ετήσιο φεστιβάλ της Λάρισας Μύλος Παραστατικών Τεχνών, το Φεστιβάλ Βόλου και το Δημοτικό Θέατρο Τρικάλων συντονίζουν φέτος τις δράσεις τους και εγκαινιάζουν μέσα από πολυθεματικές, φεστιβαλικές διοργανώσεις μια στρατηγική συνεργασία πανθεσσαλικής εμβέλειας με πανελλαδικό αντίκτυπο. Στόχος, η συνεργασία αυτή να διευρυνθεί, να εδραιωθεί και να εξελιχθεί σε ένα ενιαίο θεσσαλικό φεστιβάλ.

Το Δημοτικό Θέατρο Τρικάλων, ανταποκρινόμενο με ενθουσιασμό στην πρόσκληση των διοργανωτών των φεστιβάλ σε Βόλο και Λάρισα, συμμετέχει στην πρωτοβουλία διοργανώνοντας για πρώτη φορά φεστιβαλικές δράσεις. Από την άλλη, το Φεστιβάλ Βόλου και ο Μύλος Παραστατικών Τεχνών που έχουν ήδη πολυετή παρουσία και διακριτά χαρακτηριστικά, θα διατηρήσουν ακέραια την πολιτιστική τους ταυτότητα και την επιμέρους στοχοθεσία τους. Ωστόσο, οι διοργανωτές θα απευθύνουν από κοινού ανοιχτή πρόσκληση συμμετοχών, με κοινή θεματική την έννοια της Μετάβασης. Οι προτάσεις θα αξιολογηθούν και από τις τρεις ομάδες διοργάνωσης των φεστιβάλ και θα υπάρξει κοινός προγραμματισμός, που θα επιτρέψει μια ευρύτερη και πιο αποτελεσματική κινητικότητα τόσο σε δράσεις και καλλιτέχνες όσο και στο κοινό. Τα προγράμματα των τριών φεστιβάλ θα εμπλουτιστούν με κοινές δράσεις που θα φιλοξενούν προσωπικότητες και καλλιτέχνες από την Ελλάδα και το εξωτερικό που θα προτείνουν το δικό τους στίγμα στην έννοια της Μετάβασης.

Οι εκδηλώσεις που συντονίζονται από το Συνεργείο Μουσικού Θεάτρου, την Αντιδημαρχία Πολιτισμού και Επιστημών του Δήμου Λαρισαίων, το Φεστιβάλ Βόλου και το Δημοτικό Θέατρο Τρικάλων, θα λάβουν χώρα από 6 Σεπτεμβρίου έως 3 Οκτωβρίου 2021 και θα περιλαμβάνουν παραστάσεις, συναυλίες, κινηματογραφικές προβολές, εκθέσεις, εργαστήρια, σεμινάρια, ημέρες γαστρονομίας αλλά και ένα φόρουμ με θέμα τη Μετάβαση στις παραστατικές τέχνες.