Το Μαράκι έκλασε- Seven Sisters
Τετάρτη 22 Σεπτεμβρίου | 21:00 | Θέατρο Κώστας Τσιάνος
Ένα ensemble ηθοποιών με βασικό τους μέλημα να επικοινωνήσουν την ιστορία, να παρουσιάσουν την αλήθεια του κειμένου και όχι τις εαυτές τους, τις οποίες βλέπουν σαν διαμεσολαβήτριες, σαν παραμυθούδες. Με μεγάλες δόσεις χιούμορ, με μικρές δόσεις ειρωνείας και σαρκασμού, με διάθεση παιχνιδιού, βασίζονται η μία στην άλλη, δημιουργούν κοινούς κώδικες επικοινωνίας και ερευνούν διαρκώς το θέατρο, τη σκηνή, το λόγο και το σώμα.
«Το Μαράκι έκλασε» είναι μια σπονδυλωτή παράσταση βασισμένη σε 5 διηγήματα της Λένας Κιτσοπούλου (Σάκης, Η Τρύπα, Ο Καραγκιόζης, ΕΛΤΑ, Χαρταετοί). Έξι γυναίκες αφηγούνται πέντε σκληρές ιστορίες με πρωταγωνίστρια την αγία ελληνική οικογένεια. Με μοναδικό σκηνικό 6 σχολικές καρέκλες και 1 θρανίο -σημεία αναφοράς για τα παιδικά τους χρόνια απ’ όπου ξεκίνησαν όλα- οι Seven Sisters πειραματίζονται με τις έννοιες του αυτοσχέδιου, του χειροποίητου, του μετακινούμενου, του μεταβαλλόμενου, του minimal.
Κείμενο: Λένα Κιτσοπούλου
Σκηνοθεσία: Γιώτα Σερεμέτη
Σκηνικά – κοστούμια: Seven Sisters
Μουσική επιλογή: Γιώτα Σερεμέτη
Σχεδιασμός φωτισμών: Κώστας Φιλίππογλου
Βοηθός σκηνοθέτη: Βάνα Σλέιμαν
Φωτογραφίες – βίντεο: Λυδία Τσάτσου Παρασκευοπούλου
Καλλιτεχνική συνεργασία: Παναγιώτα Βαρελά, Μαρούλα Καλαμποκιά, Ανδρομάχη Μακρίδου
Παίζουν:Χριστίνα Ανδρεάκου, Ελένη Γκιούρα, Άρτεμις Δούρου, Μαρία Σαρέλη, Γιώτα Σερεμέτη, Βάνα Σλέιμαν
Διάρκεια: 90 λεπτά
Λίγα λόγια για την ομάδα:
Οι Seven Sisters δημιουργήθηκαν τον Μάρτιο του 2020 από 5 γυναίκες που είχαν ήδη συναντηθεί στο Εργαστήρι Σωματικού Θεάτρου του Κώστα Φιλίππογλου και αποφάσισαν για πρώτη φορά να φτιάξουν κάτι δικό τους, μια παράσταση που θα μιλά για όλα εκείνα που τις ενοχλούσαν από παιδιά και που τελικά τις διαμόρφωσαν και τις διαμορφώνουν μέχρι σήμερα. Το πρώτο lockdown ανέκοψε βίαια τη φόρα τους, αλλά τον Οκτώβρη του 2020 βρέθηκαν ξανά, με μεγάλο πείσμα και όρεξη και με δύο «αδερφές» περισσότερες. Η ομάδα προέκυψε από τη βαθύτερη ανάγκη αυτών των 7 γυναικών να βρεθούν με άλλες γυναίκες και να μιλήσουν γι’ αυτά που τις τρώνε μέσα τους χρόνια. Με την ιδιότητά τους ως performers και με εργαλείο τη γυναικεία αλληλεγγύη, αμφισβητούν το “this is a man’s world”, παίρνουν δύναμη από τα σώματά τους, φτύνουν κατάμουτρα μια πατριαρχία που τις θέλει αδύναμες και μόνες, χτίζουν ένα περιβάλλον από αυτές γι’ αυτές και επικοινωνούν μέσω της τέχνης του θεάτρου την πραγματικότητα 7 μικρών κοριτσιών που έγιναν γυναίκες σε ένα εχθρικό γι’ αυτές περιβάλλον.